Raport 84/2009

04.09.2009

Oddalenie apelacji oraz uchylenie wyroku.

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank") informuje, iż wyrokiem z dnia 4 września 2009 roku Sąd Apelacyjny w Warszawie oddalił apelację akcjonariusza Banku od wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie oddalającego powództwo akcjonariusza Banku o stwierdzenie nieważności uchwał Nr 12 i 13 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 4 maja 2006 roku w sprawie udzielenia absolutorium Członkom Rady Nadzorczej i Zarządu Banku oraz o uchylenie uchwał Nr 4 - 8 i Nr 11 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 4 maja 2006 roku w sprawie zatwierdzenia: (i) sprawozdania Zarządu z działalności Banku za rok 2005, (ii) sprawozdania finansowego Banku za rok 2005, (iii) sprawozdania Zarządu z działalności Grupy Kapitałowej Banku za rok 2005, (iv) sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej Banku za rok 2005, (v) podziału zysku za rok 2005, oraz (vi) sprawozdania z działalności Rady Nadzorczej Banku za rok 2005, w zakresie w jakim wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie oddalił powództwo o stwierdzenie nieważności uchwał Nr 12 i Nr 13 oraz uchylił ww. wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie w zakresie w jakim wyrok oddalał powództwo o uchylenie uchwał Nr 4 - 8 i Nr 11 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 4 maja 2006 roku i w tym zakresie przekazał sprawę sądowi pierwszej instancji do ponownego rozpoznania.

Podstawa prawna: § 38 ust.1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.