Raport 36/2019

17.12.2019 12:21

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna („Bank”) niniejszym informuje, że w dniu 16 grudnia 2019 r. otrzymał zawiadomienie od UniCredit S.p.A („UniCredit”) w sprawie zmniejszenia udziału UniCredit poniżej progu 5% ogólnej liczby głosów w Banku („Zawiadomienie”).

Zgodnie z Zawiadomieniem, w dniu 16 grudnia 2019 r. w wyniku wygaśnięcia i obowiązkowego rozliczenia zabezpieczonych certyfikatów UniCredit opartych o akcje Banku, UniCredit zbył 16.430.000 akcji Banku właścicielom certyfikatów. O emisji powyższych certyfikatów przez UniCredit Bank informował w raporcie bieżącym nr 31/2016 z dnia 8 grudnia 2016 r.

Przed zmianą udziału UniCredit posiadał 16.430.000 akcji i głosów w Banku reprezentujących 6,26% kapitału zakładowego Banku i ogólnej liczby głosów w Banku.

Po opisanej wyżej zmianie, liczba posiadanych przez UniCredit akcji i głosów w Banku wynosiła 0, co stanowiło 0,0% kapitału zakładowego Banku i ogólnej liczby głosów w Banku.

Ponadto, zgodnie z Zawiadomieniem, brak było podmiotów zależnych od UniCredit posiadających akcje Banku, ani żadne prawa głosu związane z akcjami Banku nie zostały przekazane osobom trzecim, o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit c) Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych („Ustawa o Ofercie”). Dodatkowo, zgodnie z Zawiadomieniem, UniCredit nie posiadał żadnych instrumentów finansowych wskazanych w art. 69b Ustawy o Ofercie, które związane byłyby z akcjami Banku.

Podstawa prawna: art. 70 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o Ofercie Publicznej i Warunkach Wprowadzania Instrumentów Finansowych do Zorganizowanego Systemu Obrotu oraz o Spółkach Publicznych