Raport 8/2015

30.04.2015

Informacja o dywidendzie

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna ("Bank") informuje, iż w dniu 30 kwietnia 2015 roku Zwyczajne Walne Zgromadzenie Banku podjęło Uchwałę w sprawie wypłaty dywidendy za 2014 rok:

1)  kwotę 2.624.700.340,00 zł z zysku netto Banku za 2014 r. (słownie: dwa miliardy sześćset dwadzieścia cztery miliony siedemset tysięcy trzysta czterdzieści złotych) przeznacza się na dywidendę,

2)  wartość dywidendy przypadającej na jedną akcję wynosi 10,00 złotych (słownie: dziesięć złotych), co przekłada się na wskaźnik wypłaty dywidendy 98,6% zysku netto Banku za 2014r.,

3)  na dzień ogłoszenia o zwołaniu Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia liczba akcji objętych dywidendą wynosiła 262.470.034 akcji,

4)  dzień dywidendy został wyznaczony na 22 czerwca 2015 roku, dzień wypłaty dywidendy został wyznaczony na 7 lipca 2015 roku.

§ 38 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim  (Dz.U. Nr 33, poz. 259 z późn. zm.)