Raport 24/2013

13.06.2013

Wybór podmiotu uprawnionego do badania i przeglądu sprawozdań finansowych Banku Pekao S.A.

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki S.A. informuje iż, w dniu 12 czerwca 2013 r.  Zwyczajne Walne Zgromadzenie Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna,  dokonało wyboru  firmy Deloitte Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa (dawniej: Deloitte Audyt Sp. z o.o.) z siedzibą w Warszawie, al. Jana Pawła II 19, jako podmiotu uprawnionego do badania i przeglądu sprawozdań finansowych Banku Pekao S.A., skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. oraz rewizji pakietów sprawozdawczych Banku Pekao S.A. i Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. dla potrzeb konsolidacji Grupy UniCredit za lata 2013-2017.

Deloitte Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa (dawniej: Deloitte Audyt Sp. z o.o.) jest wpisana pod nr. ewidencyjnym 73 na listę podmiotów uprawnionych do badania sprawozdań finansowych prowadzoną przez Krajową Radę Biegłych Rewidentów.

Wyboru podmiotu uprawnionego do badania dokonano zgodnie z artykułem 66 ust. 4 ustawy o rachunkowości (Dz. U. z 2009 r. Nr. 152, poz. 1223 z późn.  zm.) oraz w związku z § 13 pkt 17 Statutu Banku Pekao S.A.

Bank Pekao S.A. nie korzystał wcześniej z usług firmy Deloitte Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa  (dawniej: Deloitte Audyt Sp. z o.o.).

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 19 w zw. z § 25 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. Nr 33, poz. 259 z późn. zm.).