Raport 44/2011

22.12.2011

Długoterminowe i krótkoterminowe oceny ratingowe Banku niezmienione przez Fitch Ratings, obniżenie ratingu wsparcia

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank") informuje, iż oceny długoterminowe, krótkoterminowe oraz viability rating Banku  nie zostały zmienione pomimo dokonania przez agencję ratingową Fitch Ratings ("Fitch Ratings")  w dniu 20 grudnia 2011 r.obniżenia  ocen ratingowych UniCredit S.p.A., spółki macierzystej Banku. W następstwie obniżenia ocen ratingowych spółki macierzystej, Fitch Ratings w dniu 21 grudnia 2011 r. obniżyła o jeden stopień rating wsparcia Banku z poziomu 1 do poziomu 2 i usunęła go z listy obserwacyjnej ze wskazaniem negatywnym.

Oceny ratingowe Banku Polska Kasa Opieki S.A  w rezultacie prezentują się następująco:

Długo-terminowa ocena IDR w walutach obcych: "A-" - bez zmian

Krótkoterminowa ocena IDR w walutach obcych: "F2" - bez zmian

Viability rating: "a-" - bez zmian

Rating wsparcia na poziomie "2"

Cały tekst opublikowanej informacji znajduje się na stronie internetowej Fitch Ratings: www.fitchratings.com.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 26 z dnia 19.02.2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.