Raport 18/2015

29.05.2015

Oddalenie apelacji akcjonariusza w sprawie o stwierdzenie nieważności oraz ewentualnie o uchylenie uchwał Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 28 kwietnia 2010 roku

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank") informuje, iż wyrokiem z dnia 29 maja 2015 roku Sąd Apelacyjny w Warszawie oddalił apelację akcjonariusza Banku od wyroku z dnia 8 maja 2014 roku oddalającego powództwo tego akcjonariusza o: (i) stwierdzenie nieważności uchwał Nr 1, Nr 10, Nr 16, Nr 29, Nr 30 i Nr 44 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 28 kwietnia 2010 roku w sprawie wyboru Przewodniczącego Walnego Zgromadzenia Banku, zatwierdzenia sprawozdania finansowego Banku, podziału zysku netto za rok 2009, udzielenia absolutorium Członkom Zarządu Banku i zmiany statutu Banku, oraz ewentualnie o (ii) uchylenie uchwał Nr 10, Nr 16, Nr 29, Nr 30 i Nr 44 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 28 kwietnia 2010 roku w sprawie zatwierdzenia sprawozdania finansowego Banku, podziału zysku netto za rok 2009, udzielenia absolutorium Członkom Zarządu Banku i zmiany Statutu Banku.

Przedmiotowy wyrok jest prawomocny.

Podstawa prawna: § 38 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.