Raport 49/2010

30.04.2010

Wybór podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych Banku

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna ("Bank") informuje iż, w dniu 28 kwietnia 2010 r. Zwyczajne Walne Zgromadzenie Banku dokonało wyboru spółki KPMG Audyt Sp. z o.o. jako podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych Banku i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy Kapitałowej Banku za dwa kolejne lata obrotowe, tj. za 2010 i 2011 rok, zgodnie ze stosowanymi przez Bank zasadami "Dobrych Praktyk Spółek Notowanych na GPW", dotyczących wyboru podmiotu uprawnionego do badania sprawozdania finansowego.

KPMG Audyt Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, ul. Chłodna 51 jest wpisana na listę podmiotów uprawnionych do badania sprawozdań finansowych pod numerem 458.

KPMG Audyt Sp. z o.o. badała i dokonywała przeglądów sprawozdań finansowych Banku i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy Kapitałowej Banku za kolejne lata obrotowe  od 2005 do 2009 roku.

Wybór podmiotu uprawnionego do badania sprawozdań finansowych Banku i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy Kapitałowej Banku został dokonany przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie Banku zgodnie z art. 395 § 5 k.s.h. w związku z § 13 pkt 17 Statutu Banku oraz zgodnie z artykułem 66 ust. 4 ustawy z dnia 29 września 1994 r.  o rachunkowości (Dz.U. z 2009 r. Nr 152, poz. 1223 z późn. zm.).

Umowa z KPMG Audyt Sp. z o.o. zostanie zawarta na okres potrzebny do badania sprawozdań finansowych Banku za lata 2010 i 2011.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 19 w zw. z § 25 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. Nr 33, poz. 259 z późn. zm.).