Raport 17/2021: Zmiana porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za rok obrotowy 2020

21.05.2021 17:03

Podstawa prawna

Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 16/2021 z dnia 14 maja 2021 roku dotyczącego ogłoszenia o zwołaniu Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna („Bank”) za rok obrotowy 2020 na dzień 11 czerwca 2021 roku, Bank informuje, że otrzymał wniosek Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń Spółki Akcyjnej („PZU SA”) o umieszczenie określonych spraw w porządku obrad powyższego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.

W związku z wnioskiem akcjonariusza, o którym mowa powyżej, do porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku za rok obrotowy 2020 dodano następujące punkty:

„18. Podjęcie uchwał w sprawie zmian Statutu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.”

„19. Zmiany w składzie Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.”

W następstwie powyższego zmianie ulega numeracja dotychczasowego punktu 18 porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku za rok obrotowy 2020, który oznaczony zostaje jako punkt 20.

Porządek obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku za rok obrotowy 2020 uwzględniający żądanie akcjonariusza przedstawia się następująco:

1. Otwarcie obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.

2. Wybór Przewodniczącego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.

3. Stwierdzenie prawidłowości zwołania Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna oraz jego zdolności do podejmowania uchwał.

4. Przyjęcie porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.

5. Rozpatrzenie Sprawozdania z działalności Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. za 2020 rok – sporządzonego łącznie ze Sprawozdaniem z działalności Banku Pekao S.A.

6. Rozpatrzenie Jednostkowego Sprawozdania Finansowego Banku Pekao S.A. za rok zakończony dnia 31 grudnia 2020.

7. Rozpatrzenie Skonsolidowanego Sprawozdania Finansowego Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. za rok zakończony dnia 31 grudnia 2020.

8. Rozpatrzenie wniosku Zarządu Banku w sprawie podziału zysku netto Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za 2020 rok.

9. Rozpatrzenie Sprawozdania Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna
    z działalności w 2020 roku oraz z wyników dokonanej oceny: Sprawozdania
    z działalności Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. za 2020 rok – sporządzonego łącznie ze Sprawozdaniem z działalności Banku Pekao S.A., sprawozdań finansowych Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna i Grupy Kapitałowej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za rok zakończony 31 grudnia 2020 oraz wniosku Zarządu w sprawie podziału zysku netto Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za rok 2020, a także wyników samooceny odpowiedniości indywidualnej członków Rady Nadzorczej oraz odpowiedniości kolektywnej Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.

10. Podjęcie uchwał w sprawie:

1. zatwierdzenia Sprawozdania z działalności Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. za 2020 rok – sporządzonego łącznie ze Sprawozdaniem z działalności Banku Pekao S.A.,

2. zatwierdzenia Jednostkowego Sprawozdania Finansowego Banku Pekao S.A. za rok zakończony dnia 31 grudnia 2020,

3. zatwierdzenia Skonsolidowanego Sprawozdania Finansowego Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. za rok zakończony dnia 31 grudnia 2020,

4. podziału zysku netto Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za 2020 rok,

5. zatwierdzenia Sprawozdania Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna
      z działalności w 2020 roku oraz z wyników dokonanej oceny: Sprawozdania
      z działalności Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. za 2020 rok – sporządzonego łącznie ze Sprawozdaniem z działalności Banku Pekao S.A., sprawozdań finansowych Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna i Grupy Kapitałowej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za rok zakończony 31 grudnia 2020 oraz wniosku Zarządu w sprawie podziału zysku netto Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za rok 2020, a także wyników samooceny odpowiedniości indywidualnej członków Rady Nadzorczej oraz odpowiedniości kolektywnej Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna,

6. udzielenia członkom Zarządu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna absolutorium z wykonania obowiązków w 2020 roku,

7. udzielenia członkom Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna absolutorium z wykonania obowiązków w 2020 roku.

1. Wybór firmy audytorskiej do przeprowadzenia badania sprawozdań finansowych Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna oraz skonsolidowanych sprawozdań finansowych Grupy Kapitałowej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za lata 2021 – 2023 i podjęcie uchwały w tej sprawie.

2. Podjęcie uchwały w sprawie zatwierdzenia „Polityki doboru kandydatów do pełnienia funkcji członka Zarządu oraz Kluczowej Funkcji oraz oceny odpowiedniości proponowanych i powoływanych członków Zarządu, Rady Nadzorczej oraz osób pełniących Kluczowe Funkcje w Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna”.

3. Rozpatrzenie Sprawozdania Rady Nadzorczej o wynagrodzeniach Członków Zarządu i Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za lata 2019 – 2020 i podjęcie uchwały
    w sprawie jego zaopiniowania.

4. Rozpatrzenie Raportu z oceny funkcjonowania Polityki Wynagrodzeń Banku w 2020 roku i podjęcie uchwały w tej sprawie.

5. Przedstawienie przez Radę Nadzorczą Raportu z oceny stosowania przez Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna w 2020 roku Zasad Ładu Korporacyjnego dla Instytucji Nadzorowanych wydanych przez Komisję Nadzoru Finansowego w dniu 22 lipca 2014 r. oraz sposobu wypełniania przez Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna obowiązków informacyjnych dotyczących stosowania zasad ładu korporacyjnego, określonych w Regulaminie Giełdy.

6. Informacja o Regulaminie Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.

7. Rozpatrzenie wniosku i podjęcie uchwał w sprawie zmian Statutu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.

9. Zmiany w składzie Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.

10. Zamknięcie obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.

Uzasadnienie przedstawione przez PZU SA do nowych punktów 18 i 19 wprowadzonych do porządku obrad:

„Wniosek akcjonariusza o umieszczenie wyżej wskazanych spraw w porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku, zwołanego na dzień 11 czerwca 2021 r. ma na celu:

- dostosowanie Statutu Banku do regulacji obowiązujących w Grupie PZU;

- umożliwienie przeprowadzenia ewentualnych zmian w składzie Rady Nadzorczej Banku”.

Do niniejszego raportu bieżącego załączono wniosek akcjonariusza o umieszczenie określonych spraw w porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku za rok 2020 oraz projekty uchwał Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku w sprawie zmian Statutu Banku i w sprawie zmian w składzie Rady Nadzorczej Banku dotyczące nowych punktów porządku obrad, zgłoszone przez PZU SA. Pozostałe projekty uchwał Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku za rok 2020 pozostają bez zmian.

§ 19 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. 2018 poz. 757).