Raport 2/2011

04.02.2011

Podwyższenie Ratingu Indywidualnego oraz Oceny Perspektywy ratingu długoterminowego Banku przez Fitch Ratings

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna ('Bank') informuje, iż w dniu 3 lutego 2011 r. został poinformowany przez agencję Fitch Ratings o podwyższeniu  ratingu indywidualnego z poziomu C do B/C oraz poprawie oceny perspektywy ratingu zobowiązań długoterminowych z Negatywnej na Stabilną. Potwierdzono brak zmian pozostałych ocen ratingowych Banku, czyli rating zobowiązań długoterminowych, zobowiązań krótkoterminowych oraz wsparcia, odpowiednio na poziomie: A-, F2 oraz 1. Podwyższenie ratingu indywidualnego stanowi odzwierciedlenie stabilnych i zdywersyfikowanych źródeł finansowania działalności Banku, jego dużej kapitalizacji i silnej marki, a także konsekwencji w konserwatywnym zarządzaniu ryzykiem kredytowym i rynkowym.  W związku z powyższymi informacjami oceny ratingowe Banku przyznane przez agencję Fitch Ratings kształtują się następująco:

Ocena długookresowa: A-

Ocena ryzyka niespłacenia przez Bank długookresowych zobowiązań. Dla poziomu inwestycyjnego skala ocen: AAA, AA, A, BBB, dla poziomu spekulacyjnego skala ocen: BB, B, CCC, CC, C, DDD, DD, D, ocena najwyższa 'AAA', ocena najniższa 'D'.

Ocena Perspektywy ratingu długookresowych zobowiązań: Stabilna

Oceny perspektywy ratingu: od Pozytywnej poprzez Stabilną do Negatywnej. Ocena Pozytywna świadczy o możliwości podwyższenia ratingu IDR w przyszłości, ocena Stabilna - o utrzymaniu bez zmian, a ocena Negatywna - o możliwości obniżenia.

Ocena krótkookresowych zobowiązań: F2

Ocena niespłacenia przez Bank krótkookresowych zobowiązań w skali ocen od najwyższej do najniższej F1, F2, F3, B, C, D z możliwością dodania znaku '+' lub '-', w zależności od poziomu głównej kategorii oceny ratingowej.

Ocena Indywidualna: B/C

Ocena indywidualna w skali ocen od najwyższej do najniższej: A, B, C, D, E, dodatkowo mogą być stosowane oceny: A/B, B/C, C/D i D/E.

Ocena Wsparcia: 1

Rating wsparcia jest oszacowaniem prawdopodobieństwa udzielenia wsparcia zewnętrznego albo przez państwo, albo przez właściciela instytucjonalnego, w sytuacji zagrożenia niewywiązania się przez bank ze zobowiązań. Oceny wsparcia w skali ocen od najwyższej do najniższej 1,2,3,4,5.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt. 26 Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.