Raport 124/2007

19.12.2007

Zwiększenie udziału UniCredit w akcjonariacie Banku Pekao

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki S.A. ('Bank Pekao') informuje, że w dniu 19 grudnia 2007 r. Bank Pekao otrzymał zawiadomienie od UnicCredito Italiano S.p.A. ('UniCredit') z siedzibą w Rzymie, o nabyciu w dniu 18 grudnia 2007 r. przez UniCredit 67.312.030 akcji Banku Pekao S.A. z siedzibą w Warszawie, emitowanych dla akcjonariuszy Banku BPH S.A. ('Bank BPH') w związku z podziałem Banku BPH ('Akcje Emisji Podziałowej'), stanowiących około 25,70 % kapitału zakładowego Banku Pekao (w wysokości po podwyższeniu w związku z emisją Akcji Emisji Podziałowej) i uprawniających do około 25,70 % ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Banku Pekao.

Przed powyższym nabyciem akcji Banku Pekao i bez uwzględniania wyżej wspomnianego podwyższenia kapitału zakładowego, UniCredit posiadał bezpośrednio 88.121.725 akcji Banku Pekao, stanowiących około 52,73 % kapitału zakładowego Banku Pekao, uprawniających do wykonywania 88.121.725 głosów i stanowiących około 52,73 % ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Banku Pekao.

W wyniku nabycia akcji Banku Pekao, o którym mowa powyżej, UniCredit posiada obecnie bezpośrednio 155.433.755 akcji Banku Pekao, stanowiących około 59,36 % kapitału zakładowego Banku Pekao, uprawniających do wykonywania 155.433.755 głosów i stanowiących około 59,36 % ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Banku Pekao.

UniCredit nie posiada obecnie pośrednio żadnych akcji Banku Pekao, z wyjątkiem czasowego posiadania takich akcji przez podmioty zależne UniCredit pośredniczące lub świadczące inne usługi na rynkach kapitałowych w ramach prowadzonej przez nie działalności. Ponadto, w dniu 18 grudnia 2007 r. zostały zapisane na rachunku papierów wartościowych Banku Pekao Akcje Emisji Podziałowej w liczbie 5.010, które nie przypadły akcjonariuszom Banku BPH ze względu na zastosowanie zasad przydziału Akcji Emisji Podziałowej, w szczególności z uwagi na zasadę, że akcjonariuszom Banku BPH mogą być przyznane jedynie pełne akcje. Zarząd Banku Pekao jest upoważniony do zbycia tych akcji wybranym przez siebie podmiotom. Bank Pekao nie może wykonywać prawa głosu z tych akcji.

art. 70 pkt 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. Nr 184, poz. 1539)