Raport 20/2015

01.07.2015

Utrzymanie ocen ratingowych Banku przez Standard & Poor's Ratings Services ("Standard & Poor's"), zmiana perspektywy

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank") informuje, iż w dniu 30 czerwca 2015 r. agencja ratingowa Standard & Poor's Ratings Services ("Standard & Poor's") utrzymała oceny ratingowe Banku na niemienionym poziomie oraz dokonała zmiany perspektywy na negatywną.

W wyniku tej decyzji oceny ratingowe Banku są następujące:

długoterminowa: 'BBB+'

krótkoterminowa: 'A-2'

perspektywa: 'negatywna'

stand-alone (samodzielna): 'bbb+'

Oceny ratingowe Standard & Poor's odzwierciedlają poprawę oceny pozycji płynnościowej Banku do "silnej" oraz utrzymanie ocen  "silnej" pozycji biznesowej Pekao, "silnej" pozycji pod względem kapitałów i dochodów, "odpowiedniej" pozycji pod względem zarządzania ryzykami    i "przeciętnej" pozycji pod względem finansowania. W rezultacie ocena samodzielna (stand-alone credit profile "SACP") Banku pozostaje na najwyższym poziomie wśród ocenianych przez Standard & Poor's Banków w Polsce.

Perspektywa negatywna odzwierciedla opinię Agencji o istnieniu ryzyka jak jeden z trzech, że wdrożenie w Polsce Dyrektywy EU Bank Recovery and Resolution "BRRD" może prowadzić do zwiększonego ryzyka obciążenia wierzycieli kosztami pomocy dla Banku ("bail-in").

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 26 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.02.2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim