Raport 59/2012

11.10.2012

Umorzenie postępowania oraz oddalenie powództwa w sprawie o uchylenie uchwał ZWZ Banku z dnia 28 kwietnia 2010 roku

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank") informuje, iż w dniu 9 października 2012 roku Sąd Okręgowy w Warszawie:

1) umorzył - wskutek częściowego cofnięcie pozwu - postępowanie z powództwa akcjonariusza Banku w części dotyczącej żądania uchylenia uchwał nr 29 i nr 44 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 28 kwietnia 2010 roku w sprawie udzielenia absolutorium Członkowi Zarządu Banku z wykonania obowiązków w 2009 roku oraz zmiany Statutu Banku;

2) w pozostałej części postępowania, oddalił powództwo akcjonariusza Banku o uchylenie uchwały nr 12 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 28 kwietnia 2010 roku w sprawie zatwierdzenia sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej Banku za rok 2009.

Postanowienie o umorzeniu postępowania oraz wyrok oddalający powództwo są nieprawomocne.

Podstawa prawna: § 38 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.