Raport 40/2011

08.12.2011

Umieszczenie długoterminowej oceny ratingowej Banku na liście obserwacyjnej przez Standard & Poor's

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank") otrzymał w dniu 7 grudnia 2011 r. informację, iż w związku z umieszczeniem przez agencję ratingową Standard & Poor's Ratings Services ("Standard & Poor's")  ocen ratingowych UniCredit S.p.A, spółki macierzystej Banku w wyniku umieszczenia ocen ratingowych Republiki Włoch na liście obserwacyjnej ze wskazaniem negatywnym, długoterminowa ocena Banku A- została również umieszczona na wyżej wymienionej liście. Równocześnie potwierdzono krótkoterminowy rating Banku na poziomie A-2.

Po rozstrzygnięciu przez Standard & Poor's co do ocen ratingowych z listy obserwacyjnej spółki macierzystej, długoterminowa ocena ratingowa Banku może zostać utrzymana na niezmienionym poziomie lub obniżona o jeden stopień.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 26 RMF z dnia 19.02.2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.