Raport 34/2020

28.05.2020 07:05

Zmiany w Statucie Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna – sprostowanie postanowienia sądu rejestrowego

Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie – informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna („Bank”) informuje o otrzymaniu w dniu 27 maja 2020 r. postanowienia Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego („KRS”) z dnia 22 maja 2020 r. o sprostowaniu oczywistej omyłki w postanowieniu wydanym przez sąd rejestrowy w dniu 18 maja 2020 r. oraz nieprawidłowego wpisu w rejestrze przedsiębiorców KRS z dnia 18 maja 2020 r. dotyczącego rejestracji zmian Statutu Banku. O nieprawidłowym wpisie zmian Statutu Banku do rejestru przedsiębiorców KRS Bank informował w raporcie bieżącym nr 28/2020 z dnia 21 maja 2020 r.

W ramach sprostowania sąd rejestrowy wykreślił z rejestru przedsiębiorców KRS wskazane w raporcie bieżącym nr 28/2020 z dnia 21 maja 2020 r. zmiany Statutu Banku nieobjęte zezwoleniem Komisji Nadzoru Finansowego oraz dokonane niezgodnie z dokumentami przedłożonymi w sądzie rejestrowym przez Bank. Obecnie zarejestrowane w rejestrze przedsiębiorców KRS są zmiany Statutu Banku wynikające z uchwał 30, 31 i 32 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 26 czerwca 2019 r. wskazane w załączniku do niniejszego raportu bieżącego.

Bank ponadto informuje, że w związku ze sprostowaniem z urzędu przez sąd rejestrowy (postanowieniem z dnia 22 maja 2020 r.) oczywistej omyłki w postanowieniu sądu rejestrowego z dnia 18 maja 2020 r. brak jest konieczności wniesienia przez Bank środka zaskarżania wobec postanowienia sądu rejestrowego z dnia 18 maja 2020 r.

W załączeniu do niniejszego raportu bieżącego, Bank przekazuje tekst jednolity Statutu Banku.

Podstawa prawna: § 5 pkt 1 w zw. z § 6 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. 2018 poz. 757).