Raport 25/2009

04.05.2009

Zmiana raportu nr 23/09 dotyczącego projektów uchwał Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna w dniu 5 maja 2009 r.

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna informuje, że postanowił wystąpić do Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku, po uzyskaniu rekomendacji Rady Nadzorczej Banku, z wnioskiem o nieudzielenie Pani Katarzynie Niezgodzie–Walczak absolutorium z wykonania obowiązków w okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2008 roku.

W związku z tym ulega zmianie projekt uchwały Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku dotyczącej absolutorium dla Pani Katarzyny Niezgody-Walczak w następujący sposób:

Uchwała nr
Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia
Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna
w sprawie nieudzielenia Członkowi Zarządu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna

absolutorium z wykonania obowiązków w 2008 roku

Działając na podstawie art. 393 pkt 1 i art. 395 § 2 pkt 3 Kodeksu spółek handlowych oraz § 13 pkt 4 Statutu Banku, Zwyczajne Walne Zgromadzenie uchwala co następuje:

§1.

Nie udziela się absolutorium z wykonania obowiązków w okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2008 roku Pani Katarzynie Niezgodzie - Walczak - Wiceprezesowi Zarządu Banku.

§ 2.

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

W związku z powyższą rekomendacją Rada Nadzorcza postanowiła zmienić "Sprawozdanie Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna z działalności w 2008r., wyniki dokonanej oceny: sprawozdań z działalności Banku i Grupy Kapitałowej w 2008r., sprawozdań finansowych Banku i Grupy Kapitałowej za 2008r. oraz wniosku Zarządu Banku w sprawie podziału zysku netto za 2008r." w następujący sposób:

1) Zdanie o brzmieniu:

"Biorąc powyższe pod uwagę, Rada Nadzorcza rekomenduje Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu udzielenie, zgodnie z art. 395 § 2 pkt 3 Kodeksu spółek handlowych, absolutorium z wykonania obowiązków członkom Zarządu Banku pp. Janowi Krzysztofowi Bieleckiemu, Luigi Lovaglio, Paolo Iannone, Katarzynie Niezgodzie, Grzegorzowi Piwowarowi i Marianowi Ważyńskiemu w roku 2008, p.Przemysławowi Gdańskiemu za okres od 1 stycznia 2008r. do 9 maja 2008r., p.Christopherowi Kosmidrowi za okres od 1 stycznia 2008r. do 4 czerwca 2008r., p.Andrzejowi Kopyrskiemu za okres od 4 czerwca 2008r. do 31 grudnia 2008r. oraz pp. Diego Biondo i Marco Iannaccone za okres od 11 grudnia do 31 grudnia 2008r.",

otrzymuje brzmienie:

"Biorąc powyższe pod uwagę, Rada Nadzorcza rekomenduje Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu udzielenie, zgodnie z art. 395 § 2 pkt 3 Kodeksu spółek handlowych, absolutorium z wykonania obowiązków członkom Zarządu Banku pp. Janowi Krzysztofowi Bieleckiemu, Luigi Lovaglio, Paolo Iannone, Grzegorzowi Piwowarowi i Marianowi Ważyńskiemu w roku 2008, p.Przemysławowi Gdańskiemu za okres od 1 stycznia 2008r. do 9 maja 2008r., p.Christopherowi Kosmidrowi za okres od 1 stycznia 2008r. do 4 czerwca 2008r., p.Andrzejowi Kopyrskiemu za okres od 4 czerwca 2008r. do 31 grudnia 2008r. oraz pp. Diego Biondo i Marco Iannaccone za okres od 11 grudnia do 31 grudnia 2008r.",

2) Po zdaniu, o którym mowa w pkt 1, dodaje się zdanie w brzmieniu:

"Rada Nadzorcza Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna rekomenduje Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Banku nieudzielenie Pani Katarzynie Niezgodzie-Walczak absolutorium z wykonania obowiązków w okresie od 1 stycznia do 31 grudnia 2008 roku."

§ 38 ust. 1 p.3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim  (Dz.U. Nr 33, poz. 259)