Analizy makroekonomiczne - Publikacja - Bank Pekao S.A.

Raport sektorowy | 09.05.2024 1 tydzień temu
Serwis Ekonomiczny

Branża piekarnicza. Dobre wyniki w 2023 roku oraz umiarkowanie optymistyczne perspektywy na przyszłość

Ostatnie lata przyniosły branży piekarniczej wiele wyzwań, związanych m.in. z presją kosztową. Sektor w tym wymagającym okresie radził sobie dobrze, o czym świadczą wyniki finansowe przedsiębiorstw. Otoczenie w najbliższych latach powinno być bardziej sprzyjające, szczególnie pod względem popytu. Firmy będą się jednak musiały mierzyć m.in. z rosnącymi kosztami pracy, transformacją energetyczną oraz konsolidacją handlu detalicznego

Pobierz raport

 

Poziom rozwoju

  • Produkcja wyrobów piekarskich to istotna część krajowego przemysłu spożywczego, odpowiadająca za prawie 5% jego łącznej produkcji. Sektor charakteryzuje się znacznym rozdrobnieniem. Spośród prawie 8 tysięcy przedsiębiorstw jedynie ponad 300 to podmioty zatrudniające 10 i więcej osób, z czego około 30 to duże firmy (250+ pracowników).
  • Pod względem wartości Polska jest 5. największym producentem wyrobów piekarskich w UE, notując jednocześnie jedną z najwyższych dynamik rozwoju. Należy też do TOP10 unijnych eksporterów, zarówno w obszarze handlu wewnątrzwspólnotowego, jak i sprzedaży poza Unię.

Bieżące trendy rynkowe

  • W latach 2010-21 w dwóch głównych kategoriach krajowej produkcji wyrobów piekarskich obserwowano przeciwstawne trendy. Malejącym wolumenom pieczywa towarzyszył wzrost produkcji sprzedanej pozostałych wyrobów piekarskich.
  • Zmiany w produkcji były w dużej mierze pokłosiem ewolucji krajowego spożycia, charakteryzującej się spadkiem popytu na pieczywo świeże, a wzrostem na pozostałe wyroby. W 2021 roku wydatki gospodarstw domowych na pozostałe wyroby piekarskie po raz pierwszy wyprzedziły pieczywo.

Sytuacja finansowa

  • W 2023 roku stronę przychodową wspierał wzrost r/r cen wyrobów piekarskich, choć ten efekt był najbardziej widoczny w 1H23. Popyt znalazł się jednak pod presją słabszej kondycji krajowego konsumenta i spowolnienia gospodarczego w UE. Pomimo wielu wyzwań łączne przychody sektora w ubiegłym roku rosły w tempie dwucyfrowym. Po stronie kosztowej ulgę przyniósł spadek cen surowców rolnych. W rezultacie średnia rentowność netto osiągnęła bardzo wysoki poziom 13%. Zagregowany zysk branży był aż o 84% wyższy niż przed rokiem. Jednak mimo bardzo dobrych wyników finansowych przedsiębiorstwa kolejny rok z rzędu ograniczyły aktywność inwestycyjną

Perspektywy dla branży

  • W krótkim okresie wzrost dochodu gospodarstw domowych powinien sprzyjać popytowi na produkty piekarskie, szczególnie w segmencie wyrobów innych niż pieczywo.
  • W długim terminie (najbliższa dekada) wraz ze wzrostem zamożności polskiego społeczeństwa powinny rosnąć wydatki na wyroby zbożowe, które obecnie są na wyraźnie niższym poziomie niż w bogatszych krajach UE o podobnym profilu konsumpcji. Szansą rozwoju jest również eksport na duże europejskie rynki zbytu, gdzie obecność Polski kształtuje się poniżej potencjału.
  • Spadek notowań surowców rolnych i energetycznych wykorzystywanych w procesie produkcyjnym będzie zmniejszał presję kosztową w bieżącym roku. Należy jednak zauważyć, że czynnikiem ryzyka dla części firm pozostaje odmrożenie cen gazu w lipcu, a dla całego sektora wyzwaniem będą rosnące koszty pracy.
  • W długim okresie rentowność może wrócić do poziomów notowanych historycznie (czyli niższych niż w 2023 roku, choć nadal wysokich na tle przemysłu spożywczego) m.in. z powodu wzrostu kosztów pracy oraz energii, które trudno będzie w całości przenieść na konsumenta w warunkach dość niskiej inflacji.
  • Reasumując, perspektywy dla branży piekarniczej są umiarkowanie optymistyczne. Ważnym wsparciem sprzedaży pozostaje sam charakter wyrobów piekarskich jako podstawowego produktu spożywczego. Wprawdzie krajowy popyt na konkretne segmenty produktowe się zmienia, lecz łącznie cała kategoria rośnie. W dodatku cały czas niewykorzystany wydaje się potencjał eksportowy. W kolejnych latach sporym wyzwaniem będzie jednak utrzymanie wysokiej rentowności przy wzroście kosztów (praca, energia), szczególnie, że rozdrobnienie branży osłabia jej pozycję negocjacyjną względem dostawców (producenci mąki), jak i odbiorców (sieci handlowe).

Udostępnij

Niniejsza publikacja (dalej „Publikacja”) przygotowana przez Departament Analiz Makroekonomicznych Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna (dalej „Pekao S.A.”) stanowi publikację handlową i ma charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z jej części nie stanowi podstawy do zawarcia jakiejkolwiek umowy lub powstania zobowiązania, w szczególności nie stanowi oferty w rozumieniu art. 66 Kodeksu Cywilnego. Publikacja nie stanowi rekomendacji udzielanej w ramach usługi doradztwa inwestycyjnego, analizy inwestycyjnej, analizy finansowej oraz innej rekomendacji o charakterze ogólnym dotyczącej transakcji w zakresie instrumentów finansowych, rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r, w sprawie nadużyć na rynku ani porady inwestycyjnej o charakterze ogólnym dotyczącej inwestowania w instrumenty finansowe, a informacje w niej zawarte nie mogą być traktowane, jako propozycja nabycia jakichkolwiek instrumentów finansowych, usługa doradztwa inwestycyjnego, podatkowego lub jako forma świadczenia pomocy prawnej. Publikacja nie została przygotowana zgodnie z wymogami prawnymi zapewniającymi niezależność badań inwestycyjnych i nie podlega żadnym zakazom w zakresie rozpowszechniania badań inwestycyjnych i nie stanowi badania inwestycyjnego.

Zapisz się na newsletter

Zapisuję się na newsletter