Perspektywy rynkowe na 1. połowę 2026 roku
Bieżąca sytuacja oraz krótkookresowe perspektywy dla rynków: zbóż i roślin oleistych, mięsa, mleka, owoców oraz warzyw. Tematem specjalnym jest eksport artykułów rolno-spożywczych z Polski w 2025 roku.
Zboża
- Globalna produkcja. Kolejne aktualizacje prognoz zbiorów pszenicy w sezonie 2025/26 są coraz bardziej optymistyczne. W grudniu Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podniósł projekcję światowej produkcji, głównie z powodu lepszych oczekiwań dla Argentyny, Australii oraz UE. Z kolei w przypadku kukurydzy obniżono prognozę zbiorów. Ich poziom pozostał jednak wysoki na tle danych historycznych.
- Popyt na świecie. W bieżącym sezonie omawiane zboża różnią się trendami po stronie konsumpcji. W przypadku pszenicy globalne zużycie ma być niższe niż produkcja. Odwrotną sytuację obserwujemy na rynku kukurydzy. Według obecnych oczekiwań konsumpcja będzie wyższa niż zbiory, co oznacza redukcję zapasów na koniec roku gospodarczego.
- Perspektywy. Dobre perspektywy dla podaży pszenicy pozostaną barierą dla wzrostów notowań w 1H26. Ten czynnik będzie również wpływał na rynek kukurydzy zmniejszając potencjał wzrostowy związany z redukcją globalnych zapasów.

Rośliny oleiste
- Globalna produkcja. W grudniu USDA nieco zmniejszył prognozę światowych zbiorów soi w roku gospodarczym 2025/26. Ich poziom pozostał jednak wysoko na tle danych historycznych, tylko nieznacznie poniżej rekordu z ubiegłego sezonu. Równolegle podwyższono projekcję dla rzepaku, m.in. z powodu wysokich wyników produkcji w UE, Argentynie i Kanadzie.
- Popyt na świecie. Równolegle do podniesienia prognoz dla globalnej produkcji rzepaku, skorygowano w górę konsumpcję. Co ważne jednak, jej dynamika jest niższa niż zbiorów. W efekcie końcowe zapasy na świecie mają wzrosną aż do 12,5 mln ton. Powyższemu towarzyszy wysoka nadwyżka produkcji nad zużyciem na światowym rynku soi, czyli najważniejszej rośliny oleistej.
- Perspektywy. Dobra sytuacja podażowa na globalnym i europejskim rynku soi oraz rzepaku będzie wywierała negatywną presją na ceny do końca bieżącego sezonu.

Wieprzowina
- Produkcja w UE. Rośnie podaż mięsa wieprzowego na unijnym rynku. Tylko w 3 kwartale br. masa ubojów w UE była wyższa o ponad 200 tys. ton w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. To oznacza wzrost o 4% r/r. W całym okresie od stycznia do końca września 2025 produkcja mięsa była wyższa o prawie 600 tys. ton r/r, tj. o 4%. W Polsce produkcja wzrosła o 6% r/r.
- Popyt. Popyt poza Europą jest dość słaby w tym roku. Koniunkturę na rynku światowym pogarsza wysoka produkcja w Chinach, która obniża chiński import. Nastroje w UE dodatkowo pogorszyły we wrześniu cła chińskie na unijną wieprzowinę – już w pierwszym miesiącu ich obowiązywania eksport z UE do Chin był niższy o 35% r/r. Wprawdzie mięso udało się ulokować na innych rynkach, ale stało się to kosztem cen.
- Perspektywy. Rosnąca produkcja w UE przy słabej koniunkturze na świecie będzie wywierała presją na spadek cen mięsa wieprzowego. W dodatku czynniki sezonowe do połowy 1Q26 będą również osłabiały ceny. Następnie spodziewamy się odbicia notowań, choć w ww uwarunkowaniach rynkowych wieprzowina w 2026 roku pozostanie tańsza niż w 2025.

Wołowina
- Produkcja w UE. Europejski rynek wołowiny pozostaje pod wpływem spadku podaży. W 3. kwartale br. łączna masa ubojów we wszystkich krajach członkowskich była niższa o 5% r/r, tj. o ok. 80 tys. ton. W całym okresie styczeń-wrzesień produkcja mięsa w ubojniach bydła był niższa o 175 tys. ton (-4%) r/r. Spośród 10 największych producentów wołowiny w UE tylko we Włoszech i Polsce odnotowano wzrost produkcji.
- Popyt. W warunkach spadającej produkcji popyt w UE pozostaje silny. Efektem jest zwiększony unijny import. W miesiącach styczeń-wrzesień przywóz spoza Wspólnoty był wyższy o 33 tys. ton (+15% r/r) i był to najwyższy wynik od 6 lat.
- Perspektywy. Słabe wyniki unijnej produkcji mięsa pozostaną wsparciem dla cen. Dla Polski równie kluczowy będzie popyt na rynkach zagranicznych. Obecnie polska wołowina jest droższa niż średnia na rynku europejskim, co może obniżać jej konkurencyjność. Możliwe będą więc korekty cen, choć uważamy że pozostaną one na wysokim poziomie.

Drób
- Produkcja. Unijna produkcja mięsa z kurczaka rośnie w 2025 roku, pomimo problemów w Polsce, zmagającej się z grypą ptaków i rzekomym pomorem drobiu. W okresie styczeń-wrzesień masa ubojów we wszystkich krajach UE była wyższa o 3% r/r. Duży, 7-procentowy, wzrost odnotowano w Hiszpanii. W Polsce w analizowanym okresie produkcja była zbliżona do poprzedniego roku. Na wyniki krajowych ubojni wpływ miał wysyp ogniska chorób wirusowych, szczególnie w pierwszej połowie roku. Perspektywy dla krajowej podaży mięsa w krótkim terminie poprawia wzrost wylęgów piskląt odnotowany we wrześniu i w październiku. W tym okresie liczba wylęgów, skorygowana o saldo handlu zagranicznego pisklętami, była wyższa o 4% niż przed rokiem.
- Ceny. W listopadzie odnotowano duży spadek cen mięsa z kurcząt w Polsce oraz żywca. W ciągu miesiąca ceny skupu kurcząt na wolnym rynku (sprzedaż spot) obniżyły się o 30% spadając do poziomu o 15% niższego r/r. W znacznie mniejszym stopniu osłabiły się ceny kontraktowe.
- Perspektywy. Spodziewamy się kontynuacji spadków cen w grudniu oraz stopniowego odbicia na początku 2026 roku. Zakładamy jednak, że kurczęta w całym przyszłym roku pozostaną wyraźnie tańsze r/r. Czynnikiem ryzyka dla tego scenariusza są choroby wirusowe i ich możliwy negatywny wpływ na podaż surowca.

Mleko
- Rynek światowy. 3Q25 był już drugim z rzędu, w którym odnotowano dodatnią dynamikę produkcji mleka surowego w grupie 4 największych światowych eksporterów produktów mlecznych. Był to przede wszystkich efekt wyraźnego wzrostu w Stanach Zjednoczonych oraz w Unii Europejskiej. Co ważne, tempo wyraźnie przyspieszyło w porównaniu z 2. kwartałem.
- Produkcja w UE. Łączna dostawy surowego mleka do zakładów przetwórczych w UE w okresie 9M25 były wyższe o 0,5% r/r. Podaż surowca rosła szczególnie szybko w okresie letnim. Jednym z motorów unijnej produkcji pozostaje Polska, która w omawianym okresie osiągnęła 2. najwyższy wolumenowy przyrost w UE.
- Ceny. Od czerwca br. obserwujemy spadki notowań na rynku światowym. W listopadzie indeks cen FAO obniżył się o 12% w relacji do szczytu z połowy roku. W ślad za rynkiem globalnym spadły również ceny w krajach UE, w tym w Polsce. W największym stopniu potaniało masło, za które w listopadzie zakłady uzyskiwały przeciętnie o 42% mniej r/r. Ta sytuacja pociągnęła za sobą spadek również po stronie surowego mleka (zakłady tną koszty surowca w obliczu spadku cen sprzedaży przetworów).
- Perspektywy. Wzrost produkcji mleka w UE przy niekorzystnych trendach cenowych na świecie oznacza wiele wyzwań dla krajowego sektora w 2026 roku. Od stycznia prawdopodobne są wyraźne spadki cen skupu mleka, co będzie wprost wynikało z dostosowanie kosztów surowca do realiów rynku UE i światowego.

Owoce
- Zbiory na świecie. Spadek produkcji jabłek w grupie największych światowych eksporterów zwiększa napięcia w globalnych bilansie tych owoców. Według USDA łączne zbiory w TOP5 w sezonie 2025/26 będą niższe o 5% r/r. Wynika to w dużej mierze ze spadku w Turcji, gdzie wiosenne przymrozki uszkodziły sady. Mniej r/r jabłek zebrały Chiny - największy światowy gracz. Z kolei w UE zbiory były zbliżone do niskiego poziomu z ubiegłego roku.
- Eksport z Polski. Pierwsze miesiące bieżącego sezonu przyniosły spadek eksportu jabłek z Polski. Był to jednak głównie efekt słabych zbiorów w 2024 roku oraz niskiej podaży krajowych owoców. W nowym sezonie, w związku ze wzrostem krajowej produkcji, wyniki sprzedaży zagranicznej powinny się poprawić. Pierwszym sygnałem był lekki wzrost r/r odnotowany w październiku. Kolejne miesiące powinny przynieść bardziej wyraźną poprawę w tym obszarze.
- Perspektywy. Stabilna, ale relatywnie niska produkcja w UE, spadek zbiorów w Chinach i Turcji przy wzroście w Polsce powinny tworzyć warunki do poprawy polskiego eksportu w 1H26.

Warzywa
- Produkcja w Polsce. W swoim wynikowym szacunku GUS nieznacznie podwyższył ocenę tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych w Polsce. Były one wyższe o 6,1% r/r. Dwucyfrową dynamikę wzrostu odnotowano w przypadku buraków i pomidorów. Wyższe były również zbiory kapusty i marchwi. Po dobrym ubiegłym roku spadła produkcja cebuli. Po raz kolejny obniżyły się zbiory ogórków.
- Eksport z Polski. Początek bieżącego sezonu przyniósł duże spadki eksportu pomidorów oraz kapusty (w tym drugim przypadku aż o 40% r/r). Wyższa była za to sprzedaż zagraniczna cebuli, o 8% r/r. Mocno zwiększył się eksport marchwi. Wyraźnie mniejszą dynamikę, choć nadal dodatnią, odnotowano w segmencie ogórków.
- Ceny. Wysoka podaż warzyw po tegorocznych zbiorach wywiera presję na spadki cen na rynku krajowym. W listopadzie wszystkie główne warzywa uprawiane w Polsce były wyraźnie tańsze niż przed rokiem. Najmocniej potaniała kapusta oraz cebula. Warzywa są obecnie jednym z ważniejszych czynników dezinflacyjnych w koszyku żywnościowym w Polsce.
- Perspektywy. W kolejnych miesiącach czynniki sezonowe będą wsparciem cen warzyw, ale pozostaną one tańsze niż przed rokiem. Dodatkowym czynnikiem stabilizującym ceny na niskich poziomach może być relatywnie ciepły okres jesienno-zimowy, który sprzyja produkcji szklarniowej.

Eksport żywności
- Handel zagraniczny. Po trudnym dla eksportu roku ubiegłym 2025 rok przyniósł wyraźną poprawę wyników. Wartość sprzedaży zagranicznej żywności z Polski w okresie 10M25 była wyższa o 8% r/r (rok wcześniej dynamika wyniosła zaledwie 2%). Nieznacznie szybciej (o 0,4 pp) szybciej rósł import. Niemniej, w 2025 po raz kolejny zwiększyło się dodatnie saldo w handlu zagranicznym artykułów rolno-spożywczych.
- Ceny w eksporcie. Wynikom eksportu w 2025 roku sprzyjał wzrost cen na rynku światowym, obserwowany do sierpnia. Była to duża odmiana w porównaniu do poprzedniego roku. W ww okresie br. ceny w eksporcie z Polski w segmencie żywności i zwierząt żywych były wyższe o 8% r/r. Z kolei w segmencie napojów dynamika zmalała, ale pozostała dodatnia.
- Struktura. Na najważniejszych zagranicznych rynkach zbytu utrzymano wzrosty wartości sprzedaży. Wśród szerszej grupy TOP20 jedynie w 3 przypadkach odnotowano spadki (Rosja, Izrael i Łotwa). Największą kontrybucję do wzrostu eksportu wniósł przemysł mięsny. Warto jednak podkreślić, że w większości głównych asortymentów zwiększono wartość sprzedaży w analizowanym okresie.
- Perspektywy. Naszym zdaniem w całym 2025 roku eksport artykułów rolno-spożywczych z Polski osiągnie nowy rekord, wyraźnie przekraczając 58 mld euro. W 2026 oczekujemy dalszego wzrostu.

Niniejsza publikacja (dalej „Publikacja”) przygotowana przez Departament Analiz Makroekonomicznych Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna (dalej „Pekao S.A.”) stanowi publikację handlową i ma charakter wyłącznie informacyjny. Żadna z jej części nie stanowi podstawy do zawarcia jakiejkolwiek umowy lub powstania zobowiązania, w szczególności nie stanowi oferty w rozumieniu art. 66 Kodeksu Cywilnego. Publikacja nie stanowi rekomendacji udzielanej w ramach usługi doradztwa inwestycyjnego, analizy inwestycyjnej, analizy finansowej oraz innej rekomendacji o charakterze ogólnym dotyczącej transakcji w zakresie instrumentów finansowych, rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r, w sprawie nadużyć na rynku ani porady inwestycyjnej o charakterze ogólnym dotyczącej inwestowania w instrumenty finansowe, a informacje w niej zawarte nie mogą być traktowane, jako propozycja nabycia jakichkolwiek instrumentów finansowych, usługa doradztwa inwestycyjnego, podatkowego lub jako forma świadczenia pomocy prawnej. Publikacja nie została przygotowana zgodnie z wymogami prawnymi zapewniającymi niezależność badań inwestycyjnych i nie podlega żadnym zakazom w zakresie rozpowszechniania badań inwestycyjnych i nie stanowi badania inwestycyjnego.