Raport 1/2021: Zawarcie umowy dotacji w związku z przejęciem przez Bank Polska Kasa Opieki S.A. przedsiębiorstwa i zobowiązań Idea Bank S.A. w wyniku zastosowania instrumentu przymusowej restrukturyzacji.

01.01.2021 13:41

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR – informacje poufne

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 50/2020 oraz nr 51/2020 z dnia 31 grudnia 2020 r., Bank Polska Kasa Opieki S.A. („Bank”) informuje, że w związku z przyjęciem przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny („BFG”) w dniu 31 grudnia 2020 r. oferty wiążącej złożonej przez Bank w dniu 21 grudnia 2020 r. na przejęcie praw majątkowych Idea Bank S.A. w postaci przedsiębiorstwa w rozumieniu art. 55(1) ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku – Kodeks Cywilny oraz zobowiązań Idea Bank S.A., z wyłączeniem określonych praw majątkowych i zobowiązań („Przejmowana Działalność”), poprzez zastosowanie przez BFG instrumentu przymusowej restrukturyzacji, o którym mowa w art. 174 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 10 czerwca 2016 roku o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym, systemie gwarantowania depozytów oraz przymusowej restrukturyzacji („Oferta Wiążąca”), w dniu 1 stycznia 2021 r. została zawarta pomiędzy Bankiem a BFG umowa dotacji („Umowa Dotacji”).

Na podstawie Umowy Dotacji BFG udzieli wsparcia na rzecz Banku w wysokości 193.000.000 zł (słownie: sto dziewięćdziesiąt trzy miliony złotych) w celu pokrycia różnicy między wartością przejmowanych zobowiązań Idea Bank S.A. i wartością przejmowanych praw majątkowych Idea Bank S.A. Umowa Dotacji wchodzi w życie z dniem przejęcia Przejmowanej Działalności.

W związku z powyższym spełniły się wszystkie warunki przewidziane w Ofercie Wiążącej, po spełnieniu których Bank zobowiązał się do przejęcia Przejmowanej Działalności.