Raport 24/2019

26.07.2019 15:29

Wniesienie apelacji przez akcjonariusza Banku

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki S.A. („Bank”) informuje, iż Bankowi została doręczona apelacja akcjonariusza Banku od wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 30 października 2018 roku oddalającego w całości powództwo tego akcjonariusza: (i) o stwierdzenie nieważności uchwał nr 5 i 21 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 19 kwietnia 2017 roku w sprawie zatwierdzenia sprawozdania finansowego Banku za rok 2016 oraz udzielenia absolutorium Członkowi Zarządu Banku, oraz ewentualnie: (ii) o uchylenie powyższych uchwał Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 19 kwietnia 2017 roku.

Doręczona Bankowi apelacja zaskarża wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 30 października 2018 roku wyłącznie w części dotyczącej oddalenia żądania stwierdzenia nieważności uchwały nr 5 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku z dnia 19 kwietnia 2017 roku w sprawie zatwierdzenia sprawozdania finansowego Banku za rok 2016.

W opinii Banku apelacja akcjonariusza jest bezzasadna.

Podstawa prawna: § 19 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.