Raport 3/2020

04.02.2020 19:16 Bieżące ESPI

Zgoda Komisji Nadzoru Finansowego na powołanie Pana Marka Lusztyna na Prezesa Zarządu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna

Zgodnie z par 5 ust. 1 pkt 22 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim oraz w nawiązaniu do Raportu bieżącego nr 32/2019 z dnia 29 listopada 2019 r., Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna ("Bank") informuje, iż w dniu 4 lutego 2020 r. Komisja Nadzoru Finansowego jednogłośnie wyraziła zgodę na powołanie Pana Marka Lusztyna na Prezesa Zarządu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.

W dniu 29 listopada 2019 r. Rada Nadzorcza Banku powołała Pana Marka Lusztyna na funkcję Prezesa Zarządu Banku, pod warunkiem uzyskania zgody Komisji Nadzoru Finansowego oraz z chwilą uzyskania takiej zgody. Do czasu uzyskania tejże zgody Pan Marek Lusztyn pełnił funkcję Wiceprezesa Zarządu Banku kierującego pracami Zarządu Banku. Otrzymanie przedmiotowej zgody oznacza spełnienie warunku objęcia funkcji Prezesa Zarządu Banku.

Rada Nadzorcza Banku, na posiedzeniu w dniu 29 listopada 2019 r. podjęła uchwałę w sprawie powołania Pana Marka Lusztyna z dniem 29 listopada 2019 r. w skład Zarządu Banku i postanowiła, że do czasu uzyskania zgody Komisji Nadzoru Finansowego Pan Marek Lusztyn będzie pełnił funkcję Wiceprezesa Zarządu Banku kierującego pracami Zarządu, a po uzyskaniu zgody Komisji Nadzoru Finansowego obejmie funkcję Prezesa Zarządu Banku.

Informacja o wykształceniu i przebiegu pracy zawodowej Pana Marka Lusztyna została przekazana w Raporcie raporcie bieżącym nr 32/2019 w z dniu dnia 29 listopada 2019 r.

Podstawa prawna: § 5 pkt 5 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.