Raport 18/2020

21.04.2020 18:07 Bieżące ESPI

Informacja o proponowanym podziale zysku netto za rok 2019

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna („Bank”) niniejszym informuje, iż w dniu 21 kwietnia 2020 r. Zarząd Banku przyjął, w formie uchwały, wniosek Zarządu Banku dotyczący propozycji podziału zysku netto Banku za rok 2019 w kwocie 2 247 466 618,97 zł, zakładający przeznaczenie kwoty 562 409 000,69 zł (ok. 25% zysku netto Banku za rok 2019) na kapitał rezerwowy.

Zarząd Banku postanowił też zaproponować Zwyczajnemu Walnemu Zgromadzeniu Banku, aby pozostała część zysku netto za rok 2019 w kwocie 1 685 057 618,28 zł (ok. 75% zysku netto Banku za rok 2019) pozostała niepodzielona.

Uzasadnieniem powyższego sposobu podziału zysku oraz pozostawienia niepodzielonej części zysku jest obecna sytuacja w Polsce związana ze stanem epidemii koronawirusa ogłoszonym w dniu 20 marca 2020 roku, możliwymi negatywnymi konsekwencjami gospodarczymi tego stanu, jak również ich spodziewanym wpływem na sektor bankowy. Zarząd Banku uwzględnił również stanowisko Komisji Nadzoru Finansowego („KNF”) wyrażone w piśmie z dnia 26 marca 2020 roku, zgodnie z którym KNF oczekuje zatrzymania przez banki całości wypracowanego w poprzednich latach zysku. Powodem pozostawienia niepodzielonej części zysku netto jest możliwość jego potencjalnego wykorzystania dla celów realizowania wypłat dywidendy w następnych latach, z zastrzeżeniem uzyskania ewentualnej wymaganej zgody regulacyjnej na taką wypłatę.

Propozycja podziału zysku oraz pozostawienia niepodzielonej część zysku uzyskała pozytywną opinię Rady Nadzorczej Banku.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR – informacja poufne