Raport 8/2020

12.03.2020 04:16 Bieżące ESPI

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna („Bank”), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 5/2020 z dnia 20 lutego 2020 r., informuje, że w dniu 12 marca 2020 r. Bank zawarł porozumienie określające zasady zwolnień grupowych z siedmioma działającymi w Banku organizacjami związkowymi, w tym ze wszystkimi organizacjami reprezentatywnymi.

Strony porozumienia uzgodniły m. in. kryteria doboru pracowników, których umowy o pracę zostaną rozwiązane oraz których warunki zatrudnienia zostaną zmienione w ramach zwolnień grupowych, warunki odpraw i dodatkowych świadczeń oraz zakres programu pomocy zwalnianym pracownikom. Uzgodniono także, że zwolnienia grupowe zostaną przeprowadzone w okresie od 13 marca 2020 r. do 31 października 2020 r., przy czym Bank może podjąć jednostronną decyzję o wydłużeniu procesu o nie więcej niż 5 miesięcy. Zwolnienia grupowe obejmą w zakresie rozwiązania umów o pracę maksymalnie 1.200 pracowników oraz w zakresie zmiany warunków zatrudnienia maksymalnie 1.350 pracowników Banku.

Bank szacuje wysokość całości kosztów związanych z rozwiązaniem umów o pracę i zmianą warunków zatrudnienia pracowników Banku w ramach zwolnień grupowych na ok. 110-130 mln zł i z tego tytułu zostanie utworzona stosowna rezerwa w księgach rachunkowych Banku.

Art. 17 ust. 1 MAR – informacja poufna