Raport 23/2020

30.04.2020 20:32 Bieżące ESPI

Zmiana porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za rok obrotowy 2019

Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 21/2020 z dnia 24 kwietnia 2020 roku dotyczącego ogłoszenia o zwołaniu  Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna („Bank”) za rok obrotowy 2019  na dzień 22 maja 2020 roku, Bank informuje, że otrzymał wniosek Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń Spółki Akcyjnej („PZU SA”) o umieszczenie określonych spraw w porządku obrad powyższego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.

W związku z wnioskiem akcjonariusza, o którym mowa powyżej, do porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku za rok obrotowy 2019 dodano następujący punkt:
„18. Podjęcie uchwał w sprawie zmiany Statutu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.”

W następstwie powyższego zmianie ulega numeracja dotychczasowego punktu 18, który oznaczony zostaje jako punkt 19.

Porządek obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku za rok obrotowy 2019 uwzględniający żądanie akcjonariusza wygląda następująco:
1. Otwarcie obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.
2. Wybór Przewodniczącego Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.
3. Stwierdzenie prawidłowości zwołania Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna oraz jego zdolności do podejmowania uchwał.
4. Wybór Komisji Skrutacyjnej.
5. Przyjęcie porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.
6. Rozpatrzenie Sprawozdania Zarządu Banku z działalności Banku Pekao S.A. za 2019 rok.
7. Rozpatrzenie Jednostkowego Sprawozdania Finansowego Banku Pekao S.A. za rok zakończony dnia 31 grudnia 2019.
8. Rozpatrzenie Sprawozdania Zarządu Banku z działalności Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. za 2019 rok.
9. Rozpatrzenie Skonsolidowanego Sprawozdania Finansowego Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. za rok zakończony dnia 31 grudnia 2019.
10. Rozpatrzenie wniosku Zarządu Banku w sprawie podziału zysku netto Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za 2019 rok.
11. Rozpatrzenie Sprawozdania Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna z działalności w 2019 roku oraz z wyników dokonanej oceny: sprawozdań z działalności Banku Polska Kasa Opieki S.A. i Grupy Kapitałowej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za rok 2019, sprawozdań finansowych Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna i Grupy Kapitałowej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za rok zakończony 31 grudnia 2019.
12. Podjęcie uchwał w sprawie:
1) zatwierdzenia Sprawozdania Zarządu Banku z działalności Banku Pekao S.A. za 2019 rok,
2) zatwierdzenia Jednostkowego Sprawozdania Finansowego Banku Pekao S.A. za rok zakończony dnia 31 grudnia 2019,
3) zatwierdzenia Sprawozdania Zarządu Banku z działalności Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. za 2019 rok,
4) zatwierdzenia Skonsolidowanego Sprawozdania Finansowego Grupy Kapitałowej Banku Pekao S.A. za rok zakończony dnia 31 grudnia 2019,
5) podziału zysku netto Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za 2019 rok,
6) zatwierdzenia Sprawozdania z działalności Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna w 2019 roku,
7) udzielenia członkom Zarządu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna absolutorium z wykonania obowiązków w 2019 roku,
8) udzielenia członkom Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna absolutorium z wykonania obowiązków w 2019 roku,
9) udzielenia członkom Zarządu Centralnego Domu Maklerskiego Pekao S.A., spółki częściowo przejętej przez Bank Polska Kasa Opieki S.A. absolutorium z wykonania obowiązków w 2019 roku,
10) udzielenia członkom Rady Nadzorczej Centralnego Domu Maklerskiego Pekao S.A., spółki częściowo przejętej przez Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna absolutorium z wykonania obowiązków w 2019 roku.
13. Raport z oceny funkcjonowania Polityki Wynagrodzeń Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna w 2019 roku i podjęcie uchwały w tej sprawie.
14. Przyjęcie „Polityki Wynagrodzeń Członków Rady Nadzorczej i Zarządu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna”.
15. Przedstawienie przez Radę Nadzorczą Raportu z oceny stosowania przez Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna w 2019 roku Zasad Ładu Korporacyjnego dla Instytucji Nadzorowanych wydanych przez Komisję Nadzoru Finansowego w dniu 22 lipca 2014 r. oraz sposobu wypełniania przez Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna obowiązków informacyjnych dotyczących stosowania zasad ładu korporacyjnego, określonych w Regulaminie Giełdy.
16. Podjęcie uchwał w sprawie odwołania Członków Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna oraz powołania Członków Rady Nadzorczej Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna na nową wspólną kadencję z uwzględnieniem oceny spełnienia wymogów odpowiedniości.
17. Rozpatrzenie wniosku i podjęcie uchwały w sprawie zmiany Statutu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.
18. Podjęcie uchwał w sprawie zmiany Statutu Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.
19. Zamknięcie obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna.
Uzasadnienie przedstawione przez PZU SA do nowego punktu 18 wprowadzonego do porządku obrad:
„Wniosek Akcjonariusza o umieszczenie wyżej wymienionego punktu w porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna, które zostało zwołane na dzień 22 maja 2020 roku, ma na celu dostosowanie Statutu Banku do regulacji obowiązujących w Grupie PZU.”

Do niniejszego raportu załączono wniosek Akcjonariusza o umieszczenie określonych spraw w porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna za rok 2019 oraz projekty uchwał Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia w sprawie zmian Statutu Banku dotyczące nowego punktu porządku obrad, zgłoszone przez PZU SA. Pozostałe projekty uchwał Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia pozostają bez zmian.

§ 19 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. 2018 poz. 757).