Raport 32/2016

12.12.2016 17:21

Potwierdzenie ocen ratingowych Banku przez S&P Global Ratings. Poprawa perspektywy na Stabilną z Negatywnej.

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna ("Bank") informuje, iż w dniu 12 grudnia 2016 r. agencja ratingowa S&P Global Ratings poinformowała Bank o przeprowadzeniu przeglądu ocen ratingowych Banku i ich utrzymaniu na niezmienionym poziomie oraz poprawie perspektywy dla tych ocen z negatywnej na stabilną.

W wyniku tej decyzji oceny ratingowe Banku przyznane przez S&P Global Ratings są następujące:

długoterminowa: "BBB+"

krótkoterminowa: "A-2"

perspektywa: "stabilna"

stand-alone (samodzielna): "bbb+" .

Przeglądu ocen ratingowych Banku dokonano w następstwie ogłoszenia przez UniCredit S.p.A. o zawarciu umowy, w wyniku której nastąpi sprzedaż udziałów posiadanych w Banku na rzecz Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń S.A. i Polskiego Funduszu Rozwoju.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (Rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE