Raport 10/2024

15.04.2024 22:12

Zgłoszenie kandydatów do Rady Nadzorczej Banku

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna („Bank") informuje, że w związku ze zwołanym na dzień 17 kwietnia 2024 r. Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniem Banku, akcjonariusz Banku – Polski Fundusz Rozwoju Spółka Akcyjna zgłosił:

1. Panią Annę Wawrzyńczak-Palynyczak

oraz jako kandydatów niezależnych:

1. Pana Krzysztofa Czeszejko-Sochackiego,
  2. Pana Radosława Niedzielskiego,
  3. Pana Artura Nowak-Far.

jako kandydatów na członków Rady Nadzorczej Banku.

Wyżej wskazany akcjonariusz Banku poinformował Bank, iż dokonał oceny odpowiedniości indywidualnej zgłoszonych kandydatów do pełnienia funkcji członków Rady Nadzorczej Banku zgodnie z wymogami wynikającymi z powszechnie obowiązujących przepisów prawa oraz regulacji obowiązujących w Banku i ustalił, że zgłoszeni kandydaci spełniają te wymogi.

Życiorysy ww. kandydatów stanowią załączniki do niniejszego raportu bieżącego.

Zgodnie z § 13 pkt 14 Statutu Banku oraz przepisami prawa powszechnie obowiązującego, członków Rady Nadzorczej Banku powołuje Walne Zgromadzenie Banku, uwzględniając ocenę spełniania wymogów odpowiedniości, o których mowa w art. 22aa ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe.

§ 19 ust. 1 pkt 4 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.