Raport 25/2014

27.11.2014

Zarząd Banku Polska Kasa Opieki S.A. ("Bank") informuje, iż w dniu 26 listopada 2014 r. agencja ratingowa Fitch Ratings potwierdziła oceny ratingowe Banku na niezmienionym poziomie.

W wyniku tej decyzji oceny ratingowe Banku prezentują się następująco:

• Długoterminowa ocena IDR: 'A-'; Perspektywa: Stabilna
  • Krótkoterminowa ocena IDR: 'F2'
  • Viability rating: 'a-'
  • Rating wsparcia: '2'.

W uzasadnieniu stwierdzono między innymi, że długo- i krótkoterminowe oceny ratingowe Banku oparte są na jego wewnętrznej sile uwzględnionej w Viability rating na poziomie 'a-', która jest najwyższa spośród banków ocenianych w Polsce i odzwierciedla zharmonizowanie wysokiego współczynnika kapitałowego, trwałych i solidnych wyników, silnej marki oraz konserwatywnego zarządzania.

Przeglądu i potwierdzenia ocen ratingowych Banku dokonano w ramach przeglądu ocen ratingowych wiodących polskich banków.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 26 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.02.2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim